Monday, February 8, 2010

BAJA ZEOLITEKENALI BAJA ZEOLITE
 1. Baja GUNUNG BERAPI adalah merupakan unsur ORGANIK DAN MINERAL SEMULAJADI yang diperlukan untuk kesuburan tanah dan memulihkan tanah mati.
 2. Mengandungi SILIKA (ALUMINASILICATE) yang tinggi iaitu mampu meningkatkan keupayaan tanah memegang baja dan nutrisi yang diperlukan oleh tanaman.
 3. Bentuk atom (honeycomb structure) di dalam baja ini, dapat mengimbang pengudaraan dan pengairan tanah.
 4. Berfungsi sebagai agen rawatan tanah iaitu baja GUNUNG BERAPI ini membetulkan tahap pH tanah masam (pH 3.0 - 5.0) kepada tahap pH tanah subur (pH 6.0 - 7.0).
 5. Mengandungi Unsur Asas Baja(Makro Nutrien dan Mikro Nutrien) iaitu untuk penyuburan pokok, daun, menggalakan pertumbuhan akar dan untuk penyuburan bunga dan buah.
KEPENTINGAN BAJA ZEOLITE
 1. Mengandungi 'Potassium' yang tinggi, berkeupayaan bertindak balas dengan Nitrogen dan unsur mineral semulajadi utama yang diperlukan bagi menjamin kesuburan tanah.
 2. Merawat tanah masam dengan mengubah struktur tanah dan dapat mengekalkan tahap pH tanah berpanjangan.
 3. Sesuai digunakan untuk semua jenis tanaman terutama kelapa sawit pada tanah liat dan gambut, sayuran, padi, kopi dan koko.
 4. Menambah daya tahan tanaman dan dapat mengurangkan serangan penyakit.
 5. Memaniskan hasil buah-buahan, serta menambah berat hasil tanaman.
 6. Meningkatkan pH, KTK, N. Ca, Mg dan K dalam tanah.
 7. Meningkatkan penyerapan air. 


TESTIMONIAL 1


result from carrot trial at Frankston

Carrots on the left
- without Zeolite
Carrots on the right- with zeolite

Seedling trials have shown improvements in early root development. Overseas trials have resulted in better quality produce (improved vitamin levels) with reduced nitrate levels in produce and earlier ripening of crops. Yield improvements have been achieved with more efficient fertiliser usage and less leaching.
Zeolites can be adapted for a variety of uses such as
 • Aquaculture (Ammonia filtration in fish hatcheries, biofilter media,
 • Water Treatment (Water filtration, Heavy metal removal, swimming pools, Horticulture (Nurseries, Greenhouses)
 • Floriculture (Vegetables/herbs,
 • Foliage,Tree and shrub transplanting,
 • Turf grass soil amendment,
 • Reclamation,
 • revegetation,
 • landscaping,
 • Silviculture (forestry, tree plantations).
 • Household Products (Household odor control, pet odor control) and many more..


TESTIMONIAL 2Week 1: Plant in brown pot planted inputting mix plus Zeolite.Plant in Black pot planted in normal potting mix.Week 5: Plant in zEOLITE showing far greater growth.Week 10: Plant in ZEOLITE continues to out grow the plant in straight potting mixWeek 15: Plant in ZEOLITE mix has well developed fruit and numerous flowers forming. Plant in the standard potting mix is yet to flower.

Comment: This photograph shows the root system of a plant at 10 weeks. Although not terribly clear, dotted along each root are dozens of tinyZEOLITE particles. The ZEOLITE particles are bound to the root. The ZEOLITE, particularly the smaller particles, is bound quite tightly to the root and cannot be removed without damaging the root. In some cases the ZEOLITE particle attached is quite large (about the size of a grain of Sand).TESTIMONIAL 3
Petikan Kosmo 16/Okt./2008

"Beliau mewajibkan Baja gunung berapi menjadi santapan pokok pitayanya 2 kali sebulan. Ini kerana baja berkenaan mampu memperbaiki struktur tanah serta menguatkan dahan tanaman tersebut daripada patah".ZEOLITE UNTUK TANAMAN/BUAH-BUAHAN

JUGA DIJAMIN DAPAT MENINGKATKAN SEBANYAK 30% HASIL TANAMAN TERUTAMANYA BUAH KELAPA SAWIT!!

KADAR PENGGUNAAN BAJA ZEOLITE:

BENIH SAWIT
 • 1 Bulan : 7gm dilarutkan dalam 5 liter air dan disiram setiap minggu untuk 100 anak benih
 • 2 Bulan: 1gm / pokok pada selang seminggu
 • 3-4 Bulan: 5gm / pokok pada selang seminggu
 • 5-6 Bulan: 10gm/pokok pada selang seminggu
 • 7-8 Bulan: 15gm/pokok pada selang seminggu
 • 9-10 Bulan: 20gm/pokok pada selang seminggu
 • 11-12 Bulan: 30gm/pokok pada selang seminggu


POKOK SAWIT

 • 1-5 Tahun (disyorkan): 1-3 Kg
 • 6-15 Tahun (disyorkan): 3-4 Kg
 • 15 Tahun ke atas (disyorkan): 4 Kg


ZEOLITE UNTUK AKUAKULTUR

Kebanyakan spesis ikan sangat sensitif terhadap bendasing seperti ammonia, oxygen dan hydrogen sulphide. Penggunaan ZEOLITE amat berkesan untuk:
 • menapis ammonium ions daripada air melalui proses pengecas ion.
 • sebagai supplement fish diets dan tambahan sebanyak 2% clinoptilolite terhadap ikan air tawar serta meningkatkan biomass production, tanpa sebarang kesan sampingan
 • memanjangkan usia ternakan air
 • menambahkan pengeluaran ternakan
 • mengurangkan bau di dalam kolam
 • menggalakkan pertumbuhan plankton

BAJA VERMIKOMPOS


Baja     Hasil Pencernaan Cacing

 • Tiada Bahan Kimia
 • Tiada Bau
 • Dari Bahan Organik
 • Memperbaiki Struktur Tanah
 • Tanaman Lebih Subur

Kami turut membekalkan Baja cecair hasil cacing, baja hasil pencernaan cacing dan cacing hidup (red worms).
NUTREENO..

Apa itu NUTREENO?

NUTREENO merupakan cecair nutrisi yang dihasilkan dengan rumusan yang lengkap dan unik serta amat sesuai untuk pertumbuhan lengkap bagi setiap pokok. Ianya sangat berkesan dan telah terbukti BERJAYA membaik pulih pokok-pokok bermasalah seperti pokok jantan dan sebagainya serta menambahkan lagi hasil-hasil dengan menghasilkan buah-buah yang matang dan bermutu tinggi. Ini kerana segala khasiat yang terkandung di dalam NUTREENO adalah lengkap untuk keperluan pokok.

Kenapa NUTREENO harus di gunakan?

Nutreeno membantu untuk menjadikan pokok lebih sihat dan tahan lama serta membantu pokok-pokok untuk menghasilkan bunga betina dengan lebih banyak berbanding dengan bunga jantan supaya proses pendebungaan lebih mudah berlaku sehingga menghasilkan buah yang bermutu tinggi. Buahan-buahan tersebut menjadi lebih besar, manis, dan enak. TETAPI ianya mestilah digunakan dengan kaedah-kaedah serta sukatan seperti yang telah dicadangkan oleh pihak syarikat.

Bagaimana NUTREENO berfungsi.
Sememangnya NUTREENO adalah produk yang amat unik. NUTREENO tidak terjejas pada hujan atau benjana alam selagi bencana itu tidak menumbangkan pokok-pokok tersebut. Ini kerana cecair ini disuntik ke dalam batang pokok dan terus membekalkan nutrisi 100% kepada pokok tersebut. Jika dibandingkan dengan
baja-baja yang ditaburkan di atas tanah seperti yang dilakukan secara tradisional sebelum ini oleh mana-mana petani di seluruh dunia.

NUTREENO juga menyerap lebih pantas berbanding dengan
baja traditional yang digunakan sebelum ini. Jika dibandingkan 100% NUTREENO berada dalam batang pokok tersebut manakala baja tradisional hanya beberapa peratus sahaja yang dapat digunakan oleh pokok untuk proses pertumbuhannya bahkan selebihnya digunakan oleh tumbuh-tumbuhan yang berada di sekitarnya.

Dengan ini, pokok tidak akan mendapat nutrisi yang cukup untuk proses pembesarannya dan juga tidak akan dapat menghasilkan produk yang bermutu tinggi. Maka wujudlah pokok jantan, pokok monopos, pokok bantut, pokok berpenyakit dan sebagainya.

10 ekar ladang hanya memerlukan 30liter bersamaan 6 Botol NUTREENO dengan seberat 5 kg sahaja setiap satu botol. Ini bermakna 6 botol NUTREENO hanya seberat 30kg sahaja. Bayangkan 30kg untuk 10 ekar. Dengan ini anda dapat menjimatkan:
a. Kos Tenaga Buruh
b. Kos Pengangkutan
c. Masa

Baja tradisional ditaburkan 2 kaki dari akar pokok manakala NUTREENO dicucuk ke dalam batang 2 kaki dari aras bumi. Ini bermakna NUTREENO 100% serap kedalam batang pokok manakala
baja tradisional pula hanya beberapa peratus sahaja yang dapat digunakan oleh pokok. Selainnya menjadi baja kepada pokok kekacang dan pokok-pokok tumpang yang lain. Dengan ini kos penambahan yang terlibat ialah:
a. Racun
b. Upah tenaga buruh meracun. Manakala dengan NUTREENO pokok kekacang dan pokok-pokok tumpang tidak dapat membesar dan ladang menjadi lebih bersih kerana NUTREENO 100% berada dalam pokok
c.
Baja biasa memerlukan kawasan atau tempat yang luas untuk disimpan.
d. Memerlukan tempat yang mempunyai kawalan supaya
baja tersebut tidak dicuri manalaka NUTREENO boleh disimpan di dalam rumah kerana hanya 6 tong dengan kandungan 5liter setiap satu. Ianya tidak perlu kepada kawasan yang luas atau membina stork khas.


NUTREENO DAN KONSEP MESRA ALAM

Kesan
baja tradisional terhadap alam dan kehidupan:

a. Mudah rosak apabila terdedah pada air hujan dan udara.
b. Menghasilkan bau-bauan yang mencemarkan dan mengganggu penduduk lain.
c. Pencemaran air sungai juga berlaku kerana air hujan yang lebat akan membawa
baja-baja tersebut kedalam saliran terus ke sungai. Sungai tercemar,hidupan sungai akan mati. Dengan ini ia akan merosakkan ekosistem sungai tersebut.
d. Tanpa kita sedari debu-debu halus yang mengandungi chemical dari baja yang kering akan berterbangan dan masuk kedalam badan kita melalui saluran pernafasan. Ianya akan melemahkan daya imunisasi badan kita.
e. Imunisasi badan yang lemah mudah dihinggapi penyakit.

NUTREENO dan konsep kemesraannya terhadap alam semulajadi:

a. Hendaklah penutup botol NUTREENO sentiasa ditutup rapat setelah digunakan.
b. Tidak akan mencemarkan udara kerana sentiasa berada dalam botol yang tertutup.
c. Tidak wujud pemcemaran kerana NUTREENO di suntik ke dalam batang pokok. Ianya tidak akan dibawa oleh air hujan atau tiupan angin kencang. Dengan ini udara, air sungai dan juga tanah tidak akan tercemar.
d. Udara, air serta tempat tinggal yang bersih akan menjamin tubuh badan yang sihat kepada kita semua.

LANGKAH-LANGKAH PENGGUNAAN

Langkah 1:
Korekkan satu lubang sebesar 20mm atau 10 mm diameter mengikut saiz dan jenis pokok. Lubang hendaklah 2 kaki dari aras tanah. Dan kedudukan mata drill adalah 45 darjah condong supaya cecair NUTREENO tidak keluar semula setelah disuntik ke dalam lubang tersebut

Langkah 2:
Bersihkan lubang tersebut dengan mengeluarkan habuk kayu dari pokok tersebut. Kemudian pasangkan polypaip seperti yang di cadangkan di dalam gambar rajah 2.

Langkah 3:
Masukkan 25ml atau 50ml NUTREENO ke dalam lubang yang telah di tebuk. Sukatan adalah mengikut jenis pokok. Untuk sawit,kelapa dan pokok-pokok buahan yang berbatang keras dan besar dicadangkan dengan 50ml sahaja.

Langkah 4:
Masukkan cecair NUTREENO kedalam lubang yang telah dikorek tersebut. Setelah selesai memasukkan tersebut anda hendaklah menutup semula lubang itu dengan menggunakan penutup yang telah disediakan.

TESTIMONI PENGGUNA

1. UNITED PLANTATION
2. FELDA BESSOUT PERAK
3. FELDA JENGKA 3
4. FELDA JENGKA 4
5. FELDA NERAM KUANTAN PAHANG
6. FELDA BUKIT GOH KUATAN
7. FELDA BUKIT KUANTAN
8. FELDA BUKIT SAGU KUANTAN
9. YAYASAN PAHANG
10. LADANG TDM
11. LADANG SIME DARBIE
12. FELDA TEMENTI
13. FELDA KEPAYANG
14. FELDA MAYAM
15. FELDA CHEMOMOI